Välkomna till Hushålls Assistenten din hjälp på nätet

Här har jag samlat tips och trix för att få ordning i hus och hem.

onsdag 19 december 2012

December 2012 Uppdrag och uppmaningar

Uppdrag/utmaningar i December

December-vanan är: Gå igenom ett rum i taget och släng sånt som går att slänga.Decembers utmaning: Bort med onödiga saker. Skapa utrymme! Tips för December:
 • Sluta spara, släng sånt som du inte använt på länge
 • Se till att packa undan sånt som du vill spara men inte använder, och passa på att slänga massor!
Zoner:
 • Zon 1: Groventrén+förråd
 • Zon 2: Tvättstugan+städskåp
 • Zon 3: Badrum/toaletter
 • Zon 4: Köket, matplats, skafferiet+(mat)förråd
 • Zon 5: Vardagsrummet + vedförråd
 • Zon 6: Hall +datorhörnan
 • Zon 7: Matsalsdelen
 • Zon 8: Barnrum+garderober
 • Zon 9: MasterBedRoom
 • Zon 10: Gymmet
 • Zon 11: Kontor/hobbyrum/gästrum
 • Zon 12: Relaxrum
 • Zon 13: Garaget
 • Zon 14: Trädgården och övriga ytor
Månadens zoner... Lördag 1/12 (v.48)-31/12 (v.1) Zon 4,5,6 och 7 Samt lite badrum ;)
Rensa, rensa och åter rensa.Skapa plats. Sköt dig nu!
 1. Vi börjar med hallen. Vad finns där? Sommarkläder kvar? Ta bort och bär undan. Organisera resten. Torkar av dörrkarmar, garderober och dörrar samt hyllor och ruska mattorna utomhus(låt ligga) dammsug och våttorka golvet. Låt torka och ta sedan in mattorna igen. 
 2. Städa ur badrummen och tvätta ur badkaret. När du är klar så tänder du mysljus och tappar upp ett avslappnande bad som du ev. avnjuter själv eller i sällskap av mannen och sonen.
 3. Dags för veckostädningen ta din dammvippa eller dammtrasa och passa på att damma. Dörrar dörrposter Leta reda på saker som är i fel rum och lägg dessa i en stor påse eller kartong och förpassa till nästa område, släng skräpet! Och passa på att lämna kläder på återvinning.
 4. Städa bänkarna i köket. Våttorka dessa. Ställ tillbaka sakerna igen. Röj och torka av alla bord och bänkar. Tänd lite ljus. Njut! 
 5. Vattna och putsa alla blommor. Dammsug alla golv igen i gällande zoner  samt lister och dörrfoder. Torka av golvet med mirakelmoppen.
 6. Bär in ved och se över tändpapperkassen. Plocka rent på bord och bänkar. Torka ur/av diskbänken. Skriv en inköpslista.
 7. Bjud hem lite vänner på en bit mat eller en fika. Passa på att tömma frysen på bakverk.
 8. Storhandla....Damma och torka av hyllor och bordsskivor med fuktig trasa. Tänd en brasa och lite ljus. Mys med familjen med god mat och fika.
 9. Tvätta alla handdukar. Och sängkläder. Torktumla och häng tillbaka samt bädda rent. Tänd lite ljus och ta en varmt bad.
 10. Grovstädning + Vardagsrummet, kök och matsal! spendera 15 minuter på att rensa bort saker som inte hör hemma i rummen. Eller saker som du inte längre vill ha framme. Saker som ligger inslängda i hörnena, på stolar och till och med på golvet. Saker som man nästan inte ser för att dom har blivit som en del av rummet. Ta bort det! Om det inte hör hemma där så ta bort det. Det gör inte att du ska tillbringa tre timmar med att rensa ut, gör vad du kan i 15 minuter.
 11. Rensa ur gammal mat i kylen och torka av 1-2 hyllplan. Vattna blommorna. 
 12. Rensa ur mer ur kylen och ta resten av hyllor och lådor. 
 13. Sortera in dina magasin i tidningshållare och rensa i dina pappershögar. Ställ i bokhyllan!
 14. Ring en vän och bjud hem på lite god mat eller varför inte gå på bio. Kolla in ditt vardagsrum, ser det okej ut? Plocka undan.... behöver du köpa något...inventera...organisera. Håll ordning! Glöm inte att njuta....
 15. Grovstädning + Hallen (Ta 15 minuter till att leta saker som inte hör hemma i hallen och återbörda det till sin plats(låda). Packa/häng undan kläder som finns framme men inte används. Passa på att lämna kläder på återvinning. Släng allt skräp! ). Damma och ta bort spindelväv och annat skräp, kolla lampan i taket. Är den dammig? Ta 15 minuter till det här.
 16. Torka av alla hyllor/avställningsytor/golv och taklister. Rejält med såpavatten. Glöm inte att ta pauser.
 17. Veckostädning. När du är klar. Gå över hallen och ta bort fingeravtryck på väggar och dörrar etc. var försiktig med tapeterna. Idag ska du rensa bland skorna, släng gamla slitna och ge bort såna som du aldrig använder, passa även på att packa ner sånt som inte används just nu eller inom den närmsta framtiden.
 18. Frosta av högfrysen och organisera i frysen.
 19. Städa köket, bänkar, utsidan på skåp och dammsug samt våttorka golven.Plocka in dagens post och lägg räkningarna direkt där dom ska vara. Torka även av ytterdörren + handtaget.
 20. Idag är vi i badrummet. Grovstädning +Torka rent runt toan. Detta är nåt man oftast glömmer av, man tar i toan men glömmer runt om. Snabbt och lätt! Dags för resten av badrummet. Rensa på hyllorna(har du saker kvar som är dina men som du inte använder just nu? Packa ner dom!), släng tomma eller förpackningar som du inte längre använder.....15 minuter inte mer! Torka av golven och putsa spegeln. Nya fräscha handdukar.
 21. Lämna intyg för påskift hos dagis. Åk till sjukhuset. Handla. Gör pepparkaksdeg. Gör nåt avslappnande.....
 22. Koka revbensspjäll, kyl alt. frys. Se över grundstädningen.
 23. Duka inför julafton. Fixa marschaller (finns på hatthyllan i förrådet). Tillaga julskinkan. Griljera.
 24. Koka risgrynsgröt. Förbered inför julbordet. Mor och far kommer vid 11.00.
 25. Ät risgrynsgrötsfrukost. Ät rester. Småstäda. Njut och lata dig.
 26. Idag ska vi rensa bort rester i kylskåp och ev.frysa in eller äta upp.
 27. Uppdraget är att skrubba bänkarna idag. Inte bara att torka av så som vi gör efter att vi ätit middag. Det är väldigt lätt att göra det här uppdraget överväldigande men om du tar det lugnt och sansat och enkelt så kan du göra detta uppdrag. TA INTE BORT ALLT FRÅN BÄNKARNA PÅ DIREKTEN!!! Du kommer du bara att bli distraherad och bli irriterad när det inte blir gjort riktigt. Flytta bara brödrosten eller vad det nu är som står i vägen till andra sidan och torka, flytta tillbaka och ta nästa sak. Det är ingen tävling, ta bara bort alla brödsmulor och skräp som samlat sig under sakerna. Ha skoj! Lagom är ordet. Och du ska skura av golvet efteråt! Gör det noggrant. Sopa/dammsug först och moppa sen ordentligt. Hett såpavatten och sätt igång och torka. Bara sätt igång! Gå inte överstyr.....det behöver inte vara perfekt. Även om du inte gör rätt så är även det minsta till nytta. Bjud hem en vän som belöning!
 28. Se över vad som ska ätas på nyår och om vi ska ha gäster eller åka bort.
 29.  Ställ timern på 15 minuter och röj i dina lådor/garderober/klädhögar. Skor, kläder och post som du inte behöver ha framme lägger du undan på avsedd plats. Håll hallen ren, det är det första dina gäster möter. Ställ timern på 15 minuter och röj på finaltan(inför nyårshelgen), glöm inte att skaka ur dörrmattan, har du inte lagt på den så gör det!
 30. Damma och dammsug vardagsrummet, matsalen och köksbordet.
 31. Skura ur badkaret och torka av väggen bakom samt armaturen. Duscha snygga till er. Ev. ett bad. Vila, förnya själen.... Och fira in Nya Året 2013!!!

Håll ordning och rensa ofta! Släng trasiga saker och ge bort sånt som du inte vill ha längre! Lägg undan sånt som inte används. Glöm inte av att du är Älskad!!

Inga kommentarer: