Välkomna till Hushålls Assistenten din hjälp på nätet

Här har jag samlat tips och trix för att få ordning i hus och hem.

lördag 26 januari 2008

Nödfakta

Förberedelse inför Evakuering
Rödmarkera den så att du kan hitta den fort. Med den här listan behöver du inte tänka; du behöver bara grabba tag i det nödvändiga och sticka! Sätt nu ihop din nödpackning (akutlåda!) Fråga dig själv; Kan jag evakuera mitt hem på mindre än 10 minuter?

1. MÄNNISKOR: Ha en plan för att komma ut ur huset och gör så att alla känner till det. Ha en nöd väska/bag med mat och vatten för din familj. Inkludera hälsosamt snacks och godis, torkad frukt, nötter, jordnötssmör, kex och müsli-bars.

2. DJUR: Förvara djurburar och koppel lättillgängliga för att ta djuren till säkerhet. Ta också med djurfoder.

3. FOTON: Förvara negative eller CD:s med bilder I ett postfack eller i en familjemedlems hem. Ha album på en plats för att lätt grabba tag i på kort varsel.

4. PAPPER: Ha alla viktiga papper I ett bankfack och ha bara kopior i hemmet. Detta hindrar dig att få panik. Om du har dom hemma sätt dom i en mapp så att du lätt kan ta dem med dig om du måste skynda fort. Färg koda dom så att du kan hitta dom.

5. RECEPT: Ta medicinerna med dig. Glöm inte dom som måste vara kylda så som insulin. Ha kylklampar i frysen färdiga att ta med.

6. PLÅNBÖCKER och BENSIN: Det är här du förvarar ditt id, kreditkort och kontanter. Förvara lite kontanter för nödfall och ta med. Du kanske inte kan ta ut pengar p.g.a. strömavbrott. Se till så att din bil alltid har en ½ tank med bensin.

7. PASSANDE KLÄDER och KOMFORT ARTIKLAR: Beroende på väder; samla ihop ett ombyte kläder tillsammans med ytterkläder: Jackor; regnkläder, stövlar, handskar och mössor. Ett spel eller en kortlek håller dem upptagna och lugna.

8. PLANERING/KALENDER/HUSHÅLLS ASSISTENTEN: Dom här dokumenten har all information du behöver från telefonnummer, patientuppgifter och viktiga datum. Dom är små och fulla med saker som du inte behöver komma ihåg.

9. PERSON SKYDD/FÖRBANDSLÅDA: Många av oss har fortfarande den där perioden i månaden. Ta med en förpackning skydd. Det kan vara svårt att få tag på om du är evakuerad. Stress kan göra så att våra kroppar krånglar. Så var förberedd. Ta med kramplösande.

10. TELEFONER & RADIOAPPARATER: Ha alltid din mobil laddad. Ha en laddare i bilen. Dom fungerar kanske inte vid strömavbrott, men sen går det kanske. Ta reda på vilka kanaler som sänder nödsändningar. Håll din batteridrivna radio igång till den kanalen och ha massor av batterier till den.

11. INRE LUGN: Det här är det viktigaste att packa ner. Ha det inombords så att du håller huvudet kallt. Att ha den här listan ger dig lugn. Vid en eventuell evakuering så kommer det att finnas mycket vilsna människor. Att vara lugn kommer att göra situationen mindre stressig. Barnen kommer att vara lugna om du är lugn. Vi kan fly i fara och nöd om vi är förberedda. Vänta inte tills du blir tillsagd att evakuera om inte situationen kräver att du stannar i ditt hem, t.ex vid kraftig rökutveckling i t.ex ett trapphus/hall etc. då du ska vänta inomhus tills brandmännen kommer till undsättning. Täta dörr och fönsterspringor med våta handdukar och måste du gå ut ändå så täck andningsvägarna med våta handdukar. Tack Anonym för det tipset!! :)

. Alla tänker att ”det händer inte mig”. Det är upp till mig/oss att se till att vara förberedd. Vänta inte! GÖR DET NU!!!!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Ylva!

Vill framför allt säga tack för alla bra tips du gett mig! Själv var jag väldigt oordningsam men efter att ha följt dina tips är mitt hem nu ständigt fint!! Det har förändrat både i hemmet och på jobbet faktiskt. TACK!

I nödfaktan skriver du att man inte ska vänta innan man blir tillsagd att evakuera, men vi hade nyligen en brand hos en granne i vårt hyreshus och de som evakuerat utan tillsägning blev väldigt rökförgiftade då de gått ut i trappan och inandats den farliga röken. De borde ha stannat i sina lägenheter och täppt för dörrar med våta handdukar, stängt fönstren osv. De som stannat inne och väntat på brandmännen klarade sig fint. Själv var jag ute när detta hände tack och lov! Bara en händelse jag ville dela med mig av :)

Ser fram emot fler inlägg och tips!