Välkomna till Hushålls Assistenten din hjälp på nätet

Här har jag samlat tips och trix för att få ordning i hus och hem.

torsdag 1 april 2010

Uppdrag/Uppmaningar i April

April-vanan är:
Se till att hålla diskbänken ren och resten av avställningsytorna i köket likaså

Tips för April är:
Förbered för vår-arbeten och för klyvning samt iordningställande av kallförråd
Komplettera vedförrådet....inventera
Hitta nya förvaringsplatser
klyv ved
Finn platser för era prylar och lägg tillbaka dom där efter användandet!
Fortsätt att så och glöm inte att vattna och plantera om!
Förgro potatisen i början på april

Zon-färger:

Zon 1: Groventrén+förrådZon 2: Tvättstugan+städskåpZon 3: Badrum/toaletterZon 4: Köket, matplats, skafferiet+(mat)förråd
Zon 5: Vardagsrummet + vedförråd
Zon 6: Hall +datorhörnan
Zon 7: MatsalsdelenZon 8: Barnrum+garderoberZon 9: Master bedroomZon 10: GymmetZon 11: Kontor/hobbyrum/gästrum
Zon 12: Relaxrum
Zon 13: GaragetZon 14: Trädgården och Vedklyvningsytan

Dag för dag...
v.13 Zon 14: Trädgården och Vedklyvningsytan (4 dagar)
v.14 Zon 1: Groventrén+förrådv.15 Zon 2: Tvättstugan+städskåpv.16 Zon 3: Badrum/toaletterv.17 Zon 4: Köket, matplats, skafferiet+(mat)förråd (5 dagar)
 1. Torsdag: Blanda om komposten. Kratta bort kvarvarande snö. Täck känsliga växter mot vårsolen. Städa på altanen. Hjälp svägerskan att beskära äppleträdet och ev. päronträdet. 2. Fredag: Leta efter balkonglådor på garagevinden ev. köp nya. Köp sättpotatis eller strunta i detta! Beskär häcken med sekatör.
  Hjälp svägerskan att beskära äppleträdet och ev. päronträdet. Plocka fram brädorna under tältet och sortera samt placera lättillgängligt för framtida snickeri. Montera burar där istället. Klyv ved. 3. Lördag: Sprid aska på gräsmattan! Klipp bort dött ris på perennerna och kolla status. Stanna till på blomsterhandeln när du har balkonglådorna klara och köp växter samt jord. Häng upp dessa sedan. Snickra en odlingslåda och fyll den med sand och kommande års gräsklipp. Där kan du odla potatis och morötter samt ha sticklingar.

 4. Söndag: Städa framsidan så mycket som det går. Flytta på gallret till groventrén och sopa ordentligt där samt ställ tillbaka gallret igen.
  Planera för en mysig entré till baksidan. Och samla ihop grannens skräp som blev när han mejade ner häcken.

 5. Måndag: Groventrén+förråd ska nu gås igenom. Vi börjar med groventrén! Flytta på kartongen med vagnen till garaget eller montera ihop denna. Tag undan vinterkläderna och häng in dessa i garderoben. Damma allt som går och torka av dörrar, karmar och handtag.
 6. Tisdag: Vi fortsätter i groventrén med att ta ut alla skoställ och annat som står på golvet. Sedan dammsuger vi noga och glömmer inte golvlisterna. Nästa steg är knäskurning med urvriden trasa. Låt golvet torka och ställ in dom rengjorda skohyllorna och skakade dörrmattan.
 7. Onsdag: Dammsug hela förrådet så gott det går. Sen går vi igenom hylla för hylla med början vid dörren. Tag första sektionen uppifrån och ner. Släng, spara, återvinn och ge bort, ställ iordning. Passa på att inventera om det behövs köpas in något.
 8. Torsdag: Tag andra sektionen uppifrån och ner. Släng, spara, återvinn och ge bort, ställ iordning. Passa på att inventera om det behövs köpas in något. Se till att skapa ordning med tydliga platser för sakerna som ska vara kvar!
 9. Fredag: Tag tredje sektionen uppifrån och ner. Släng, spara, återvinn och ge bort, ställ iordning. Passa på att inventera om det behövs köpas in något.
 10. Lördag: Tag fjärde och sista sektionen i hyllan idag uppifrån och ner. Släng, spara, återvinn och ge bort, ställ iordning. Passa på att inventera om det behövs köpas in något.
 11. Söndag: Idag kan du koncentrera dig på hyllan och förvaringen till höger när du kommer in i förrådet. Släng, spara, återvinn och ge bort samt ställ i ordning.
 12. Måndag: Tvättstugan och städskåpet som gäller den här veckan! Tvätta all tvätt och låt torka plocka sedan bort all ren tvätt. Alla tar hand om sin tvätt!
 13. Tisdag: Röj idag på bänkar och golv, ställ detta tillfälligt i köket. Rengör bänkar, maskiner och golv. Putsa fönstret. Ställ tillbaka det som ska finnas i tvättstugan och ställ det andra på sina platser eller släng, ge bort och återvinn.
 14. Onsdag: Inventera skåpet under diskbänken...torka ur.
 15. Torsdag: Röj ur allt i städskåpet och ställ på bänken. Torka ur skåpet och ställ sedan in det som ska vara där. Släng, ge bort och återvinn resten. Ställ ev. flaskor med rengöring i det låsta skåpet.
 16. Fredag: Nu till det äckligaste....rengör golvbrunnen!
 17. Lördag: Fira in den snygga och rena tvättstugan med att sy eller lägga upp draperiet. Ja kanske ni kan sy nåt annat snyggt.
 18. Söndag: Njut! Se över så att det inte skräpas ner igen.....
 19. Måndag: Då var det dags för badrum och toaletter! Alla tar hand om sitt badrum. På måndagen dammar, torkar vi rent skåp dörrar.
 20. Tisdag: Idag putsar vi speglar och fönster. Samt rengör handfatet grundligt. Häng upp nytvättade handdukar.
 21. Onsdag: Dags för grundlig rengöring av toaletten och dusch/badkar samt avlopp. Tänk på att det blir mindre att rengöra om man inte borstar håret i dusch och över handfatet.
 22. Torsdag: Idag skurar vi golvet och lägger sedan på nyskakade alt. tvättade badrumsmattor.
 23. Fredag: Kolla förråden och fyll på med bindor, tamponger, toapapper, blöjor, tvättlappar, tandkräm och övrigt.
 24. Lördag: Njut av ett varmt bad eller en uppfriskande dusch. Gör en inpackning av hår och ansikte.
 25. Söndag: Fortsätt att njuta och förbered dig för morgondagen genom att komma i säng i tid.
 26. Måndag: Röj bänkar och bord i köket ställ tillfälligt det som inte har nån plats på finbordet. Torka av och damma hyllor och bänkar, skåp, dörrar och karmar samt trösklar och lister. Rensa även på skåpen och byt papper där. Släng, ställ undan och återvinn.
 27. Tisdag: Dammsug och torka golven. Duka för middag på köksbordet. Laga en god och närande måltid och ät sedan och njut. Duka av diska och torka rent bordet. Röj finbordet! Och ta sedan en kvällsfika där.
 28. Onsdag: Kalka av bryggarna och städa ur kylskåpet. Släng, inventera och omfördela.
 29. Torsdag: Röj i bakskåpet ovanför grytskåpet. Samt i dom två överskåpen över kyl/frys. Torka ur och släng samt inventera.
 30. Fredag: Röj och inventera i skåpet över espressobryggaren samt i kaffeskåpet. Torka ur och snygga till. Släng skräp och gammal skåpmat.

1 kommentar:

Skomakar Lisa sa...

Hej Ylva.
Hittade din blogg och jag blev sittande i en halvtimme och läste och läste. Är du så duktig eller önskasr du att vara det??? *skrattar* Jag är äldre än du men det finns mycket i dina kloka ord och råd jag tar med mig och prövar.
I alla fall så är din blogg verkligen bra och rolig.
Hälsningar Skomakar Lisa