Välkomna till Hushålls Assistenten din hjälp på nätet

Här har jag samlat tips och trix för att få ordning i hus och hem.

fredag 1 januari 2010

Uppdrag/Utmaningar i Januari

Januari-vanan är:
Röj, städa och släng

Tips för Januari är:
Röj så mycket du orkar......och lite till
Se till att hålla diskbänken ren och resten av avställningsytorna i köket likaså
Städa ur kyl/frys och städa i och bakom spisen
Fortsätt med rumsbyten/skifta möbler och hitta nya förvaringsplatser
klyv ved
Finn platser för era prylar och lägg tillbaka dom där efter användandet!

Zon-färger:

Zon 1: Groventrén+förråd
Zon 2: Tvättstugan+städskåp
Zon 3: Badrum/toaletter
Zon 4: Köket, matplats, skafferiet+(mat)förråd
Zon 5: Vardagsrummet + vedförråd
Zon 6: Hall +datorhörnan
Zon 7: Matsalsdelen
Zon 8: Barnrum+garderober
Zon 9: Master Bedroom
Zon 10: Gymmet
Zon 11: Kontor/hobbyrum/gästrum
Zon 12: Relaxrum
Zon 13: Garaget
Zon 14: Trädgården och Vedklyvningsytan

Dag för dag...


v.53 Zon 13: Garaget (3 dagar)
v. 1 Zon 14: Trädgården
v. 2 Zon 1: Groventrén+förråd
v. 3 Zon 2: Tvättstugan+städskåp
v.4 Zon 3: Badrum/toaletter
 1. Fredag: Idag tar du och bär ut vedkartongerna som står i hallen till garaget. Öppna garaget och rensa bort lite som du inte behöver längre. Ställ saker som hör till samma område, t.ex tvätta bilen saker i en hörna/kartong.

 2. Lördag: Finns det fulla vedkartonger kvar i garaget? Ta hand om dem och bär in dem i förrådet.

 3. Söndag: Tag ut barnvagnarna och testa insatsen i trehjulingen. Prova babyn i shoppingsulkyn.

 4. Måndag: Efter sedvanlig städning i resten av huset så tar du på dig kläder och går ut i trädgården. Skotta garageinfarten och ta sedan en runda och ta bort snö som skadar växter etc. Passa på att ställa in restrerande trädgårdsredskap i garaget/förråd.

 5. Tisdag: Idag går du ut och skottar fin ingången och kollar så att snön inte skadar växter etc. Tänd lyktorna till kvällen.

 6. Onsdag: Idag ska du ordna till det vid komposten, rör om och gör så att det går att fylla på. Lägg i spån och aska.

 7. Torsdag: Idag röjer du lite extra vid finingången, komplettera granriset om det behövs. Tänd lyktorna och gör iordning lite glögg att dricka därute med lite pepparkakor.

 8. Fredag: Skotta igen om det behövs. Smörj brevlådans nyckelhål med låsolja. Tänd lyktorna (rätta till låsen på lyktorna vid vikingalandet).

 9. Lördag: Gör snölyktor vid finingångens staket, en på varje sida.

 10. Söndag: Tag en fika på förstukvist eller altan och njut av det vackra vinterlandskapet.

 11. Måndag: Damma och torka tak, dörrar och lister. Dammsug, borsta och torka golvet efter att först tagit ut mattorna och lagt dessa i snön efter avskakning.

 12. Tisdag: Tag bort onödiga plagg och häng undan arbetskläder och arbetsskor i förrådet. Dammsug förrådsgolvet. Och kolla snabbt igenom hatthyllan om det går att slänga något eller ställa tillbaka något på sin avsedda plats.

 13. Onsdag: Inventera tomma glasburkar och flaskor. Behåll endast ett fåtal till kommande sylt och saftning. Resten går till återvinning eller skänk till vänner och familj.

 14. Torsdag: Inventera vad som finns i saft, sylt och annan konserveringsform och skriv upp på önskelista/inköpslista. Tag in det som behövs och passa på att organisera lite på hyllorna.

 15. Fredag: Damma och dammsug igen i hall och även i förråd. Sen röjer du i gången och håll i tanken att det nån gång ska gå att hålla hela gången ren från skräp och prylar....SLÄNG SAKER.

 16. Lördag: Kolla till växterna och rensa bort sånt som är dåligt. Tag en plastlåda och samla ihop t.ex skruvar på arbetsbänken. Märk upp lådan och ta en nu och samla ihop t.ex spikar och märk upp. Sätt på lock på dom och börja stapla. Fortsätt tills du tröttnar och fortsätt i morgon.

 17. Söndag: Fortsätt med gårdagens uppdrag och känn att du är på väg. Snart har du en ren och organiserad arbetsbänk. Kolla så att tillräckligt med ved finns i förrådet bär annars in från garaget. Passa på att bära in den ved som finns till kaminerna.

 18. Måndag: Dags för tvättstugan och städskåpet. Öppna skåpet och rensa lite bland dina prylar där....15 minuter inte mer! Inventera vad som finns i rengöringsväg och skriv upp på inköpslistan.

 19. Tisdag: Har du prylar på golvet? Ta 15 minuter och rensa, ställ sakerna där dom hör hemma.

 20. Onsdag: Se dig omkring när du står i dörren, finns det saker som inte hör hemma i tvättstugan (ren tvätt). Plocka bort dom. Finns det smutstvätt så passa på att köra maskinerna.

 21. Torsdag: Nu kommer vårsolen, hur ser dina fönster ut? Sätt igång putsa fönstrena. Det här kan ta mer än 15 minuter. Ta inte bara tvättstugefönstret utan passa på att ta fönstret i vardagsrummet, hjärtrummet och finhallen.

 22. Fredag: Idag torkar du av fönsterbrädorna om du inte gjorde det igår och så tar du ut och ruskar mattorna och avslutar med en dammsugning och torkar golvet extra noga.

 23. Lördag: Gör lite mysigt! Sätt upp ett nytt draperi. Byt ev. gardiner.

 24. Söndag: Plocka ner torr tvätt och lägg där den hör hemma. Fyll på blöjförrådet.

 25. Måndag: Damma och torka tak, dörrar och lister. Dammsug, sopa och torka golven tag ut och skaka mattan (tvätta ev.). Byt handdukar och tvätta duschdraperiet.

 26. Tisdag: Torka rent runt toan. Detta är nåt man oftast glömmer av, man tar i toan men glömmer runt om. Snabbt och lätt! Inventera förråden av schampo etc. Skriv inköpslista!

 27. Onsdag: Skura rent soptunnan i badrummet. Använd rengöringsmedel(allt från schampo till ajax :))Skölj ur och låt torka. !

 28. Torsdag: Skura ur badkar och dusch.
 29. Fredag: Skura ur handfatet och rengör alla avlopp. Putsa spegeln.
 30. Lördag: Sätt in nya ljus, fyll doftkannan och ställ gärna in en rökelse. Tag ett varmt bad med din älskling i det rena badkaret.
 31. Söndag: Tag ett fotbad och lägg en ansiktsmask. Förbered dig sen för morgondagen.

  :) Le det smittar.

Inga kommentarer: