Välkomna till Hushålls Assistenten din hjälp på nätet

Här har jag samlat tips och trix för att få ordning i hus och hem.

måndag 26 oktober 2009

Uppdrag/Utmaningar i November

November-vanan är:
Förbered inför Dopet och Julfirandet
Röj, städa och släng

Tips för November är:

Baka till dopet
Röj så mycket du orkar......och lite till
Fortsätt med rumsbyten/skifta möbler och hitta nya förvaringsplatser
klyv ved
Finn platser för era prylar och lägg tillbaka dom där efter användandet!

Zon-färger:

Zon 1: Groventrén+förråd
Zon 2: Tvättstugan+städskåp
Zon 3: Badrum/toaletter
Zon 4: Köket, matplats, skafferiet+(mat)förråd
Zon 5: Vardagsrummet + vedförråd
Zon 6: Hall +datorhörnan
Zon 7: Matsalsdelen
Zon 8: Solarierummet+garderober
Zon 9: Hjärtrummet
Zon 10: Gymmet
Zon 11: Kontor/hobbyrum/gästrum
Zon 12: Sovrum+garderober
Zon 13: Garaget
Zon 14: Trädgården och Vedklyvningsytan

Dag för dag...


v.44 Zon 4: Köket, matplats, skafferiet+(mat)förråd (1 dagar)
v.45 Zon 5: Vardagsrummet + vedförråd
v.46 Zon 6: Hall +datorhörnan
v.47 Zon 7: Matsalsdelen
v.48 Zon 8: Solarierummet+garderober
v.49 Zon 9: Hjärtrummet (1 dag forts. nästa månad)


 1. Söndag: Torka rent kökskåp och andra luckor och lådor i köket.
 2. Måndag: Kolla så att det finns tillräckligt med ved inne, bär ev. in mera. Sen Grovstädning i huset! Vardagsrummet gäller den här veckan, ta 15 minuter och rensa undan sånt som inte hör hemma i där! Obs....bara 15 min INTE tre timmar.
 3. Tisdag: Damma och torka av hyllor etc. med våttrasa. Rätta till kuddar och filtar.
 4. Onsdag: Torka dörr och golvlister.
 5. Torsdag: Torka rent soffbordet och be om hjälp att flytta detta! Ta ut och skaka mattan och dammsug sedan under soffan eller torrmoppa.
 6. Fredag: Torrmoppa golvet , plocka undan på soffbordet och sätt nya ljus i ljusstakarna.
 7. Lördag: Bjud hem lite vänner men först ska du rensa ur bilen, fyll på vätskor, tvätta eller spola av den.
 8. Söndag: Töm ev. asklådan och putsa rutorna i kaminen. Sopa/dammsug och torrmoppa sen golven. Le du har gjort nåt bra!
 9. Måndag: Ja idag är det Hallen(stora) och datorhörnan som gäller. Gör vanliga städningen först i dom andra rummen och sen plockar du undan sånt som ligger på fel plats i dagens rum, lägg det där det hör hemma. Plocka in sakerna som hör hemma här men ligger och skräpar, organisera.
 10. Tisdag: Putsa fönsterna, be om hjälp först! Glöm inte ev. speglar. Även idag kan du plocka bort saker som ligger på fel plats och dräller.
 11. Onsdag: Torka av dörrlister och golvsocklar samt stolar. Damma bord och hyllor och plocka bort sånt som inte hör hemma här.
 12. Torsdag: Damma och torka golven. Ska ev. mattorna innan.
 13. Fredag: Kolla om det finns räkningar att lägga in eller post att skicka. Ställ fram lite doftljus (doftkrus) på lämplig plats.
 14. Lördag: Inventera om det är något som behöver köpas in.
 15. Söndag: Tänd lite doftljus och sätt dig att surfa, spela orgel eller lysssna på en avslappnande skiva. Mys! Glöm inte lägga fram sakerna du ska ha med till jobbet imorrn.
 16. Måndag: Den här veckan är det matsalen som gäller. Och vi ska arbeta oss fram uppifrån och ner. Uppdraget i dag är att titta upp! Sätt timern på 10 minuter och ta en kvast eller nåt annat långt och ta bort damm och spindelväv från tak och väggar. Passa på att damma av lamparmaturer. Och torka även av toppen på vitrinskåpen. Var försiktig! Tag dig inte vatten över huvudet. Små steg.....:)
 17. Tisdag: Små uppdrag som resulterar i ett skinande rent hem. Som fortsättning i att bygga upp varje månads nya vana. Idag ska du damma inne i vitrinerna, ta tag i dammvippan och damma utan att plocka ut nånting.
 18. Onsdag: Idag ska vi torka av vitrinskåpen. Använd en trasa och torka av luckorna och kanterna på skåpen. Det här är ett enkelt uppdrag men lätt att glömma av. Finger och fett avtryck på skåpen är inte ovanligt. En bra avtorkning gör en så stor skillnad. Glöm inte av att ta små steg!
 19. Torsdag: Nu är det dags att ta bord och bänkar. Uppdraget är att skrubba rent. Inte bara att torka av så som vi gör efter att vi ätit middag. Det är väldigt lätt att göra det här uppdraget överväldigande men om du tar det lugnt och sansat och enkelt så kan du göra detta uppdrag. TA INTE BORT ALLT FRÅN BÄNKARNA PÅ DIREKTEN!!! Du kommer du bara att bli distraherad och bli irriterad när det inte blir gjort riktigt. Flytta bara på sakerna eller vad det nu är som står i vägen till andra sidan och torka, flytta tillbaka och ta nästa sak. Det är ingen tävling, ta bara bort alla brödsmulor och skräp som samlat sig under sakerna. Ha skoj! Lagom är ordet.
 20. Fredag: Idag är det sista dagen i zonen! Och du ska skura av golvet! Gör det noggrant. Sopa/dammsug först och moppa sen ordentligt. Hett såpavatten (vrid ur ordentligt vid moppning av trägolv, lätt fuktad trasa) och sätt igång och torka. Bara sätt igång! Gå inte överstyr.....det behöver inte vara perfekt. Även om du inte gör rätt så är även det minsta till nytta.
 21. Lördag: Ha skoj med familjen, spela spel, bjud ev. hem vänner och kompisar.
 22. Söndag: Vila, förnya själen....lyssna på musik, danska slappna av.
 23. Måndag: Nu är vi i solarierummet, eller ska vi kalla det klädkammaren då våra mesta kläder är där.(iallafall mina :0)Börja med att sortera in tvätt som ligger i högar på säng och stolar och ev i hyllan. Allt ska in i garderoberna!
 24. Tisdag: Bädda rent i sängen om det inte redan är gjort! Lägg på sängöverkast och rätta till kuddar och kramdjur.
 25. Onsdag: Ta bort spindelväv från tak och väggar, damma med vippan överallt. Sprayduscha växterna i rummet. Eftertorka ev med trasa på fönsterbräden och hyllor. Ta hand om ev. ny tvätt in i skåpen med det.
 26. Torsdag: Nu ska du dammsuga och torka golven med hårt urvriden mopp.
 27. Fredag: Gå igenom valfri låda/garderob med kläder sortera bort trasiga kläder(släng) och ge bort sånt du inte gillar eller använder (återvinning).
 28. Lördag: Ställ in doftljus eller doftkrus. Behöver du köpa nåt nytt inventera, skriv en inköpslapp.
 29. Söndag: Passa på att vila lite i det nya välstädade rum du har...glöm inte packa ner saker för morgondagen på jobbet.
 30. Måndag: Då var det dags för månadens sista zon, Hjärtrummet! Ja här inne har vi fullt med kartonger så uppdraget idag är att ta hand om minst 1 kartong gärna 2, slänga sortera och ställa undan på rätt plats! Passa på att torka rent på fönsterbrädan. Vattna och plantera ev. om dom utsvultna krukväxterna.

Inga kommentarer: