Välkomna till Hushålls Assistenten din hjälp på nätet

Här har jag samlat tips och trix för att få ordning i hus och hem.

söndag 1 februari 2009

Uppdrag/utmaningar i Februari

Februari-vanan är: Rensa minst 15 minuter varje dag!


Tips för Februari är;

 • Att röja undan flyttlådor i hall, tvättstuga, kök och vardagsrum.
 • Röj undan kläder i garderoberna.
 • Möblera om där hemma!
 • Göra färdigt locket till batteripacken.
 • Röja hjärtrummet och få kartongerna till rätt förvaringsplats.

Zon-färger:

Zon 1: Groventrén+förråd
Zon 2: Tvättstugan+städskåp
Zon 3: Badrum/toaletter
Zon 4: Köket, matplats, skafferiet+(mat)förråd
Zon 5: Vardagsrummet + vedförråd
Zon 6: Hall +datorhörnan uppe
Zon 7: Matsalsdelen
Zon 8: Solarierummet+garderober
Zon 9: Hjärtrummet
Zon 10: Gymmet
Zon 11: Kontor/hobbyrum/gästrum
Zon 12: Sovrum+garderober
Zon 13: Garaget

Dag för dag...
v.5 Zon 5
v.6 Zon 6
v.7 Zon 7
v.8 Zon 8
v.9 Zon 9

 1. Söndag: Obs! Ingen zon. Multi zon röjning. Här är nåt lättgjort! Ta en soppåse och sätt timern på 15 minuter och gå igenom varje rum och släng allt som behöver kastas. Sånt som bara tar upp onödig plats! Sånt som vi oftast inte tänker på, det ligger bara där! NU är tiden inne att gå på skräp jakt. Du ska INTE spara, lägga undan eller skänka bort du ska bara SLÄNGA. Glöm inte att tömma alla papperskorgar i rummen du går igenom. Kolla så att ingenting ligger kvar på golvet! Om du har mycket skräppapper som du vet behöver slängas, ta en papperskasse så att du kan bära ner det till återvinningen. En soppåse och en pappersåtervinningskasse med andra ord. Fundera inte så mycket, bara sätt igång. Samla ihop och släng och när timern ljuder så slänger du skräpet.Ta fram det du ska ha med dig till jobbet imorgon!
 2. Måndag: Ja idag är det Hallen(stora) och datorhörnan som gäller. Gör vanliga städningen först i dom andra rummen och sen plockar du undan sånt som ligger på fel plats i dagens rum, lägg det där det hör hemma. Plocka in sakerna som hör hemma här men ligger och skräpar, organisera.
 3. Tisdag: Putsa fönsterna, be om hjälp först! Glöm inte ev. speglar. Även idag kan du plocka bort saker som ligger på fel plats och dräller.
 4. Onsdag: Torka av dörrlister och golvsocklar samt stolar. Damma bord och hyllor och plocka bort sånt som inte hör hemma här.
 5. Torsdag: Damma och torka golven. Ska ev. mattorna innan.
 6. Fredag: Kolla om det finns räkningar att lägga in eller post att skicka. Ställ fram lite doftljus (doftkrus) på lämplig plats.
 7. Lördag: Inventera om det är något som behöver köpas in.
 8. Söndag: Tänd lite doftljus och sätt dig att surfa, spela orgel eller lysssna på en avslappnande skiva. Mys! Glöm inte lägga fram sakerna du ska ha med till jobbet imorrn.
 9. Måndag: Den här veckan är det matsalen som gäller. Och vi ska arbeta oss fram uppifrån och ner. Uppdraget i dag är att titta upp! Sätt timern på 10 minuter och ta en kvast eller nåt annat långt och ta bort damm och spindelväv från tak och väggar. Passa på att damma av lamparmaturer. Och torka även av toppen på vitrinskåpen. Var försiktig! Tag dig inte vatten över huvudet. Små steg.....:)
 10. Tisdag: Små uppdrag som resulterar i ett skinande rent hem. Som fortsättning i att bygga upp varje månads nya vana. Idag ska du damma inne i vitrinerna, ta tag i dammvippan och damma utan att plocka ut nånting.
 11. Onsdag: Idag ska vi torka av vitrinskåpen. Använd en trasa och torka av luckorna och kanterna på skåpen. Det här är ett enkelt uppdrag men lätt att glömma av. Finger och fett avtryck på skåpen är inte ovanligt. En bra avtorkning gör en så stor skillnad. Glöm inte av att ta små steg!
 12. Torsdag: Nu är det dags att ta bord och bänkar. Uppdraget är att skrubba rent. Inte bara att torka av så som vi gör efter att vi ätit middag. Det är väldigt lätt att göra det här uppdraget överväldigande men om du tar det lugnt och sansat och enkelt så kan du göra detta uppdrag. TA INTE BORT ALLT FRÅN BÄNKARNA PÅ DIREKTEN!!! Du kommer du bara att bli distraherad och bli irriterad när det inte blir gjort riktigt. Flytta bara på sakerna eller vad det nu är som står i vägen till andra sidan och torka, flytta tillbaka och ta nästa sak. Det är ingen tävling, ta bara bort alla brödsmulor och skräp som samlat sig under sakerna. Ha skoj! Lagom är ordet.
 13. Fredag: Idag är det sista dagen i zonen! Och du ska skura av golvet! Gör det noggrant. Sopa/dammsug först och moppa sen ordentligt. Hett såpavatten (vrid ur ordentligt vid moppning av trägolv, lätt fuktad trasa) och sätt igång och torka. Bara sätt igång! Gå inte överstyr.....det behöver inte vara perfekt. Även om du inte gör rätt så är även det minsta till nytta.
 14. Lördag: Ha skoj med familjen, spela spel, bjud ev. hem vänner och kompisar.
 15. Söndag: Vila, förnya själen....lyssna på musik, danska slappna av.
 16. Måndag: Nu är vi i solarierummet, eller ska vi kalla det klädkammaren då våra mesta kläder är där.(iallafall mina :0)Börja med att sortera in tvätt som ligger i högar på säng och stolar och ev i hyllan. Allt ska in i garderoberna!
 17. Tisdag: Bädda rent i sängen om det inte redan är gjort! Lägg på sängöverkast och rätta till kuddar och kramdjur.
 18. Onsdag: Ta bort spindelväv från tak och väggar, damma med vippan överallt. Sprayduscha växterna i rummet. Eftertorka ev med trasa på fönsterbräden och hyllor. Ta hand om ev. ny tvätt in i skåpen med det.
 19. Torsdag: Nu ska du dammsuga och torka golven med hårt urvriden mopp.
 20. Fredag: Gå igenom valfri låda/garderob med kläder sortera bort trasiga kläder(släng) och ge bort sånt du inte gillar eller använder (återvinning).
 21. Lördag: Ställ in doftljus eller doftkrus. Behöver du köpa nåt nytt inventera, skriv en inköpslapp.
 22. Söndag: Passa på att vila lite i det nya välstädade rum du har...glöm inte packa ner saker för morgondagen på jobbet.
 23. Måndag: Då var det dags för månadens sista zon, Hjärtrummet! Ja här inne har vi fullt med kartonger så uppdraget idag är att ta hand om minst 1 kartong gärna 2, slänga sortera och ställa undan på rätt plats! Passa på att torka rent på fönsterbrädan.
 24. Tisdag: Vi måste ju kämpa med rummet så idag tar vi 2 kartonger eller mer som vi sorterar, slänger, sparar-sorterar och ställer undan på rätt plats! Försök att putsa spegeln, kommer du inte fram så ingår det i uppdraget att rensa framför spegeln så att du kommer fram!
 25. Onsdag: Idag tar du och sorterar ut 3 kartonger som du packar om. Släng, spara och sortera. Ställ tillbaka på rätt förvaringsplats. Känner du att du har tid så ta en kartong till....bättre nu än sen :)
 26. Torsdag: Idag tar du och sorterar ut 4 kartonger som du packar om. Släng, spara och sortera. Ställ tillbaka på rätt förvaringsplats. Damma rummet så gott det går och ta bort ev. spindelväv från tak och väggar. Röj på bordet och torka rent. Lägg på dukar och ställ fram ljus.
 27. Fredag: Idag tar du och bär ut 5 kartonger i hallensom du sen sorterar och packar om. (Släng, spara och sortera) Ställ tillbaka på rätt förvaringsplats. Se till så att det är tomt på golvet runt bordet fram till fönstret. Dammsug sedan golven och torka med hårt urvriden mopp.
 28. Lördag: Finns det kartonger kvar? Ta hand om dem och gör som innan i veckan, sortera, släng och packa om. Ställ sedan på avsedd plats. Rätta till plädar efter att ha torkat rent soffan med hårt urvriden disktrasa. Lägg dit lite mysiga gosedjur och ta med en god bok som du lägger på bordet. Bjud hem nån på fika.

Inga kommentarer: