Välkomna till Hushålls Assistenten din hjälp på nätet

Här har jag samlat tips och trix för att få ordning i hus och hem.

tisdag 8 juni 2010

Menyplanering

Meny Planering *

Det är viktigt med meny planering för du kan inte äta det du INTE har hemma! Det är bara att sätta dig ner för att planera nästa veckas mat och sen göra en shoppinglista för att åka i väg och inhandla maten i affären. Det kommer att ge dig frihet! Du kommer spara tid och pengar och få mat i ditt kök. När du har näringsrik mat hemma så känns det bättre, du vet vad du och familjen äter.

Med extrakostnader såsom, att värma upp våra hem och köra våra bilar så måste vi hitta sätt att spara lite slantar. Det enklaste sättet att göra det är med hushålls(mat)kassan. Har du en budget? Inte? Du har nu gjort vad som krävts för att få mat på bordet när du har planerat och inhandlat veckans mat! När vi har bråttom så är det första vi tänker på snabbmat, pizza etc. Lite menyplanering och ett rent kök kan göra så att det är mycket roligare att fixa mat till familjen och spara lite pengar samtidigt.

Glöm nu inte att planera in frukost, mellanmål och kvällsmål, så att allt som ska handlas hamnar på inköpslistan. Tänk på att skapa ett hälsosamt kök. Skippa snask och godis.

Börja med frukost. Jag äter frukost varje dag. På vardagar som helger. Det blir även en extrafrukost på jobbet.
Man måste ge kroppen bränsle och då är det bra om man har bra mat hemma.
Man ska äta för att leva och inte leva för att äta.
Se till att alltid ha vissa livsmedel hemma i kylskåp och skafferi såkallade basvaror. För frukost behöver jag havregryn, salt och mjölk. Sen behövs bröd, smör och nåt pålägg och naturligtvis nåt att ha på gröten fruktmos eller sylt gärna utan socker. Frukt är alltid bra att ha hemma. Kaffe är för mig en nödvändighet.

Sen är det dags för lunchen. Jag tar med mig lunch till jobbet och då blir det gårdagens rester. Eller en färdig matlåda från frysen. Se till att det alltid finns nån snabbrätt eller mat som är lätt att svänga ihop för du vill ju inte behöva att lägga ut pengar på att köpa lunch på jobbet.

Kvällsmålet är det dags för nu. Och nu ska du även fundera på nästa veckas kvällsmål. Gör en basplan och ha så skoj. Du kan ha tema veckor! Kanske en Världsvecka?

Måndag:Italiensk
Tisdag:Mexicanskt
Onsdag:Kinesiskt
Du förstår va? eller så kan du använda ett annat sätt;

Måndag:Kyckling
Tisdag:Nötkött
Onsdag:Gris
Eller så kan du blanda ihop allt;

Måndag:Mat från annat land!
Tisdag:Vegetariskt
Onsdag:Soppa
Torsdag:Rester
Fredag:Nån annan i familjen får laga mat
Lördag:Picnic eller äta ute
Söndag:Special middag

Skriva meny behöver inte vara tråkigt! Du behöver bara tips för att göra planeringen. Du kan använda kalendern för detta. Skriv bara in vad du ätit under veckan som gått så får du nåt att gå efter.

Har du inga kokböcker så finns ju internet att söka på. *
Börja jobba med dina menyer och inköpslistor. Hämta penna och papper och sätt timern på 15 minuter. Du behöver inte dra fram alla kokböcker, du ska bara göra en skiss.

Är du redo att spara pengar? Och att servera bra mat genom den här nya vanan. Vem vet du kommer kanske att förlora några kilon på vägen.
Glöm inte att använda resterna som du har i kylen så att det inte ligger och blir dåligt.

*Häng med och följ mig och min blogg...


Hellre lite i taget, små steg. Än en hel massa och tröttna i förtid. Glöm inte att leva! Le det smittar.
*ändring av text har skett.

Inga kommentarer: